Baldwin Hills Eastern Gateway Project

4 02 2011

Designed and constructed by North East Trees, the Baldwin Hills Eastern Gateway project brightens the La Brea Avenue entrance to Kenneth Hahn Regional Park. Construction was completed in January 2011.

BEFORE - the original storm drain

 With the removal of over 1,000 square feet of a concrete storm drain, we created in its place a natural streambed bio-swale that drains into an infiltration basin. Stormwater now flows over native soil and through new native plantings where it is cleaned and allowed to infiltrate into the ground. Whatever doesn’t immediately soak in, is held in the infiltration basin at the end of the bio-swale where it can infiltrate slowly over a few days.  Only during the largest storm events does the water fill up the basin and flow into the original storm drain.

AFTER - natural streambed bio-swale

The concrete that was removed from the storm drain, instead of being hauled to a landfill, was recycled by our designers, and along with granite river rock, was used to build beautiful walls that define the upper streambed of this sinuous natural channel.

North East Trees planted over 800 native plants and trees at this site, and installed a rustic wood-crete two-rail fencing, wooden stairs and metal handrails to replace the dangerous steep dirt path entering the park. River rocks and large boulders enhance the aesthetics of this site.

BEFORE - median on the east side of La Brea Ave

North East Trees also irrigated and landscaped the long median on the east side of La Brea Avenue, which serves to blur the line between the residences and the park.  Native sycamores, shrubs, boulders, a water efficient drip system, and a meandering decomposed granite and broken concrete walkway strikingly transformed this toxic strip of dirt and weeds into an unlikely idyllic setting inches from speeding motorists.       

AFTER - median on the east side of La Brea Ave

Working with the Baldwin Hills Conservancy, the City of Los Angeles Department of Public works, and the County of Los Angeles Parks and Recreation, North East transformed this neglected after-thought of park entrance into an inviting and safe area, and enhanced the ecological benefits of this already amazing, scarce, and under utilized open-space.

This project was funded through Prop A and Prop 40 grants.

Advertisements

Actions

Information




%d bloggers like this: